Włoskie produkty? U Marty Drężek i Giovanniego Palmisano

Marta Drężek i Giovanni Palmisano: Pomysł na otworzenie naszego sklepu internetowego powstał przy wspólnym zajadanie się pyszną włoską pizzą w Locorotondo, w Apulii. Pizza była ze świeżym figami – jedyna w swoim rodzaju. Pomyśleliśmy wtedy, że super by było stworzyć Polakom możliwość doświadczenia najlepszej jakości włoskich produktów, bez konieczności wyjazdu do Włoch.

Giovanni pochodzi z regionu Apulia, wiedział więc doskonale, do jakich producentów należy się udać. Po odbyciu spotkań, przeprowadzeniu dodatkowych testów jakościowych na całej włoskiej familii, podjęliśmy decyzję o współpracy z wybranymi producentami i starcie naszej firmy.

Obecnie wsłuchujemy się w potrzeby naszych konsumentów i poszukujemy nowych możliwości rozwoju o kolejne kategorie, jednak nadal główny focus mamy na oliwie z oliwek – naszym płynnym złocie, której smak i właściwości są naprawdę wyjątkowe.

Właściwości oliwy z oliwek to temat bardzo złożony. Jednak po lekturze tego artykułu wszystko będzie jasne, łącznie z wiedzą, jaką oliwę należy wybrać i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.

Rodzaje oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek występuje w 5 odmianach: oliwa z oliwek extra virgin, oliwa z oliwek virgin, lampante, oliwa z oliwek oraz oliwa z wytłoków oliwnych. Kolejność nie jest przypadkowa. Zostały one bowiem wymienione w kolejności odpowiadającej ich szlachetności.

Oliwa z oliwek extra virgin (https://virginet30.pl/kategoria-produktu/oliwa-z-oliwek), to oliwa najcenniejsza. Jest ona bowiem tłoczona na zimno, czyli w temperaturze około 27 °C, z oliwek dostarczonych bezzwłocznie po zerwaniu. Oliwa extra virgin nie jest poddawana żadnej obróbce chemicznej, a poziom jej kwasowości nie przekracza 0,8%.

Oliwa z oliwek virgin również jest tłoczona na zimno, jednak poziom kwasowości jest dużo wyższy. Wynosi bowiem od 0,8% do aż 2%.

Oliwa lampante, zwana niekonsumpcyjną, charakteryzuje się poziomem kwasowości powyżej 2%. Używa się jej głównie do procesów technologicznych.

Po zmieszaniu oliwy virgin z lampante powstaje oliwa z oliwek. Jest więc to oliwa tworzona chemicznie. W wyniku tego procesu oliwa traci smak, zapach, kolor, przez co jest neutralna.

Ostatnim rodzajem jest oliwa z wytłoków oliwnych. Ten rodzaj oliwy otrzymuje się dzięki wykorzystaniu substancji chemicznych, które to uzyskuje się z masy pozostałej po tłoczeniu, przy użyciu rozpuszczalnika.

Właściwości oliwy z oliwek

Skoro już wiemy, jakie są rodzaje oliwy z oliwek, nadszedł czas na poznanie jej właściwości. Jako, że oliwa z oliwek extra virgin jest tą najbardziej szlachetną, na jej właściwościach się też skupimy.

Tak więc, jak sama nazwa wskazuje, oliwa extra virgin jest oliwą dziewiczą. Oznacza to, że jest 100 %-owym sokiem z oliwek, który powstał dzięki tłoczeniu owoców oliwek na zimno.

Ważnym parametrem w ocenie jakości oliwy z oliwek jest poziom kwasowości – im mniejszy, tym oliwa jest bogatsza w kwasy tłuszczowe. Dzięki temu, oliwy z oliwek extra virgin są bogatym źródłem witaminy E. Dodatkowo, bogata w kwasy tłuszczowe oliwa, przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi.

Kolejną właściwością oliwy z oliwek extra virgin jest jej bogactwo w polifenole. Są to naturalne przeciwutleniacze, których obecność w diecie człowieka jest bardzo ważna. Albowiem ze względu na ich silne działanie niszczące wolne rodniki, mają duże znaczenie w procesach oczyszczania i regeneracji organizmu. Ponadto, odpowiedni poziom obecności polifenoli w diecie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu krwionośnego oraz powstawania nowotworów. Jeszcze jednym pozytywnym działaniem polifenoli, jest opóźnianie procesów starzenia się skóry.

Jak wybrać oliwę z oliwek?

Przede wszystkim dobrze jest znać źródło pochodzenia oliwy. Stojąc przed półką sklepową i patrząc na etykiety, należy zwrócić uwagę na miejsce produkcji oliwy. Jeśli wskazane jest jedno konkretne państwo to dobrze, bo możemy być bardziej pewni, że oliwa została wyprodukowana w odpowiednio krótkim czasie od zbiorów oliwek. Jeśli jako miejsce produkcji wskazana jest tylko Unia Europejska, to wówczas nie mamy pewności, z jakiego kraju oliwa tak naprawdę pochodzi – może bowiem być miksem oliwek z różnych państw, a czas produkcji może być maksymalnie wydłużony.

Kolejną ważną wskazówką jest rodzaj i kolor opakowania. Najlepiej wybierać oliwy w puszkach, ponieważ oliwy w szklanych butelkach narażone są cały czas na działanie źródeł światła. Jeśli jednak mamy do czynienia z butelką, to im ciemniejszy kolor, tym lepiej.

Ostatnie, na co warto zwrócić uwagę to cena. Wartościowa oliwa z oliwek nie jest tańsza niż 60 zł za litr. Niestety, ale za jakość musimy zapłacić. Jeśli więc widzimy niezwykle atrakcyjną ofertę cenową za oliwę extra virgin, to powinny zapalić nam się w głowie czerwone światła alarmowe.

Jaką oliwę my polecamy?

Nie każdy z nas może sobie pozwolić na wyjazd do Włoch i zakup oliwy z oliwek od lokalnego, sprawdzonego producenta. Warto więc znaleźć zaufane firmy w Polsce, które właśnie takie współprace mają i oferują produkty najwyższej jakości.

Dzisiaj zachęcamy do zapoznania się z ofertą włoskich delikatesów www.virginet30.pl

W ofercie sklepu produkty pochodzą od lokalnych producentów, głównie z regionu Apulia, którzy dzięki temu, iż nie dokonują produkcji na masową skalę, nadal stawiają na pierwszym miejscu jakość używanych składników oraz zachowanie tradycji w procesie produkcji, tak by smak oferowanych produktów był niezmiennie doskonały.

Robert Kocjan
Polecamy

Powiązane Artykuły