Pionierskie studia z browarnictwa i słodownictwa w ramach projektu European Joint Doctorate Food Science ruszają na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.
Studia mają wykształcić specjalistów w rozwijającym się dynamicznie przemyśle browarniczym. Mają oni prowadzić zaawansowane badania naukowe, a w przyszłości wdrożyć innowacyjne zastosowania do przemysłu piwowarskiego w Polsce i na świecie.
W innowacyjnym projekcie weźmie udział ośmiu doktorantów, którzy specjalistyczną wiedzę będą zdobywać na sześciu europejskich uniwersytetach.
Koordynatorem projektu jest dr hab. inż. Aleksander Poreda z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Uroczysta Inauguracja Projektu – European Joint Doctorate Food Science (EJDFoodSci) odbędzie się 25 października. Studia potrwają 3 lata, w programie są staże, praktyki i podróże, a miesięczne stypendium wynosi 2500 euro.
W skład konsorcjum, którego liderem jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, wchodzą: Uniwersytet Kopenhaski, Uniwersytet w Nottingham, belgijski Uniwersytet w Ghent, Katolicki Uniwersytet w Leuven oraz Techniczny Uniwersytet w Berlinie.
Doktoranci będą zdobywać doświadczenie w różnych instytucjach oraz zakładach przemysłu spożywczego w Europie. Wśród nich jest VLB Berlin – Instytut Browarnictwa, angielska firma FlavorActiV Limited, duński koncern piwowarski Carlsberg Group i belgijska wytwórnia słodu Boortmalt.
Po zakończeniu studiów młodzi naukowcy otrzymają łączony stopień doktora z zakresu nauk o żywności i inżynierii oraz wspólny dyplom wydany przez co najmniej dwie uczelnie.
Projekt finansowany jest ze środków Komisji Europejskiej w programie Horyzont 2020, a jego całkowity budżet wynosi ponad 2 mln euro.
PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk
kol/ zan/