Nie bój się soku w diecie

Zjawisko starzejącego się społeczeństwa widoczne jest w wielu państwach Europy, w tym także w Polsce. Wiąże się to z nowymi wyzwaniami ekonomicznymi, jak również społecznymi. Nie unikniemy upływu czasu, ale stosując odpowiednią dietę możemy mieć wpływ m.in. na stan zdrowia, a co za tym idzie jakość naszego życia.

Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum, komentuje ostatnie doniesienia naukowe i wyjaśnia, jaki wpływ na funkcje poznawcze ma właściwa dieta.

Jak wskazują ostatnie doniesienia naukowe – dieta zawierająca cytrusy ma korzystny wpływ na funkcje poznawcze, czyli zdolności do zapamiętywania, skupiania uwagi, logicznego myślenia i przetwarzania informacji. Wiadomo, że flawanony z cytrusów, tj. hesperydyna i naringenina, są w stanie przekroczyć barierę krew-mózg i zapobiegać uszkodzeniu komórek nerwowych.

Metabolity flawonoidów znajdują się w najwyższych stężeniach w hipokampie, centrum pamięci mózgu i korze mózgowej, która odbiera i przetwarza informacje. Badania in vitro potwierdzają, że hesperydyna chroni przed uszkodzeniami neuronów spowodowanych stresem oksydacyjnym i hamuje śmierć komórek. Związki te poprawiają mózgowy przepływ krwi, co korzystnie wpływa na komórki mózgowe. Obrazy rezonansu magnetycznego pokazują, że bogaty we flawonoidy 100% sok pomarańczowy może rozszerzać naczynia krwionośnie, co poprawia ukrwienie i jednocześnie obniża ciśnienie krwi.

Te korzyści naczyniowe obserwuje się w obszarach mózgu związanych z tworzeniem się pamięci. Efekty te są szczególnie ważne dla osób starszych, które znacznie bardziej narażone są na osłabienie funkcji poznawczych, takich jak zdolność do zapamiętywania czy koncentracji uwagi.

Co więcej, w jednym z badań przeprowadzonym na grupie mężczyzn w średnim i starszym wieku wykazano, że częste spożywanie bogatego we flawonoidy soku pomarańczowego poprawia pamięć, umiejętność skupienia uwagi czy dostosowania się do zmieniających się okoliczności, jak też sprawność psychomotoryczną, czyli zdolność koordynacji ruchowo-wzrokowej oraz szybkość i adekwatność reakcji.

Wyniki innego badania, dotyczącego spożycia soku pomarańczowego bogatego we flawanony, również wykazały korzystny wpływ regularnego spożywania soku na funkcje poznawcze. W badaniu tym osoby starsze w wieku 60-81 lat przez 8 tygodni spożywały 250 ml soku pomarańczowego na dobę. Po przeprowadzeniu badania stwierdzono poprawę funkcji wykonawczych, koncentracji uwagi i poprawę pamięci w porównaniu z grupą kontrolną.

Źródło: PR Hub

Michal Karas

Autor

Michal Karas

Polecamy

Powiązane Artykuły