Mariusz Nowicki jest jednym z najlepszych ekspertów w Europie jeśli chodzi o kuchnię z grilla i BBQ. Jest sędzią międzynarodowym Grill & BBQ (klasa CBJ) – kurs Kansas City Barbeque Society oraz trenerem Reprezentacji Polskiego Stowarzyszenia Grill i BBQ podczas Międzynarodowych Mistrzostw Świata Jack Daniels Invitation (Lynchburg Tennessy USA 2016-2019). Organizator pierwszych Otwartych Mistrzostw Polski KCBS (Kansas City Barbeque Society w roku 2019).
Założyciel Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ – Vice Prezes Zarządu, założyciel i Manager Grupy Kulinarnej Polish Barbecue Team, założyciel i Manager Zespołu Kulinarnego BBQ Fire Horns.
Doświadczenie zawodowe:
2012 – obecnie Akademia Kulinarna Mariusz Nowicki – właściciel
Pokazy kulinarne podczas Targów spożywczych i gastronomicznych: Warsaw Gastro Show, Euro Gastro, World Hotel, Centralne Targi Rolnicze – Prowadzenie kursów i szkoleń kulinarnych w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Warszawie.
– Szkolenia Kulinarne w Restauracjach i Hotelach w Polsce
– Szkolenia Kulinarne w Szkołach Gastronomicznych
– Nauczyciel-specjalista Procesów Technologicznych w Niepublicznym Technikum Gastronomicznym w Warszawie
– Pokazy kulinarne z kuchni świata w ambasadach Polskich (Budapeszt, Kiszyniów)
– Pokazy kulinarne o tematyce grill & barbecue
2007 – 2012 Akcent Catering sp. z o.o. – Prezes Zarządu
– Zarządzanie firmą cateringową pod względem kompleksowej organizacji przyjęć bankietowych typu VIP
– obsługa gastronomiczna Restauracji Polskiej podczas EXPO 2008 w Saragossie (Hiszpania)
– obsługa kateringowa w Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej
– obsługa kateringowa ambasady RP w Pradze, Budapeszcie, Kiszyniowie. Cykle uroczystych obiadów dla Ambasadorów Unii Europejskiej
– pokazy kulinarne „Live cooking” na Targach spożywczych w Moskwie, Petersburgu, Paryżu
– obsługa kateringowa Rezydencji Prymasa Polski w Wilanowie
– pokazy kulinarne w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości dla Makro Cash&Carry
2005 – 2007 Hotel Mościcki w Spale – Executive Chef
Kompleksowe otwarcie hotelu pod względem przygotowania gastronomii. Wprowadzanie standardów kulinarnych, organizacja i nadzór pracy kuchni i obsługi kelnerskiej. Wprowadzanie menu i kontrola wydawanych potraw.
2000 – 2007 Executive Chef – „Qult Club” – Warszawa „Tygmont” – Warszawa
Wprowadzanie standardów kulinarnych, organizacja i nadzór pracy kuchni oraz obsługi. Organizacja przyjęć i bankietów. Wprowadzanie nowego menu.
2017 – obecnie Polskie Stowarzyszenie Grilla i Bbq – Viceprezes Zarządu
– Założyciel Stowarzyszenia i współorganizator imprez krajowych promujących polskie mięso z hasłami: „Grill Natury Smak” – Mistrzostwa Polski w grillowaniu Julinek 2019 „Wołowy Grill Natury Smak” – Mistrzostwa Polski w przyrządzaniu steka Nieporęt 2020
– 2019 – Międzynarodowy sędzia Gril&bbq (klasa CBJ) – federacja Kansas City Barbeque Society
– 2016-2019 – trener Reprezentacji podczas Mistrzostw Świata Jack Daniels Invitation (Tennessy USA)
– 2019 – Organizator Otwartych Mistrzostw Polski KCBS Członek Reprezentacji Mistrzostw Świata w Dallas
– 2018 – Mistrzostwa Świata WBQA w Irlandii
– 2018 – Międzynarodowy Mistrz Litwy BBQ,
– 2017 – Mistrzostwa Europy WBQA w Szwecji
– 2016 – Vice Mistrz Polski, medale w kategoriach: żeberka, kurczak, wołowina
– 2015 – Międzynarodowy Mistrz Litwy BBQ, złoty medal w kategorii „brisket”
Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.
Wydarzenie będzie miało miejsce 21-24 kwietnia 2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****
Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych.
Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.
W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu.