Mistrzowie Kuchni: Mariusz Nowicki

Mariusz Nowicki jest jednym z najlepszych ekspertów w Europie jeśli chodzi o kuchnię z grilla i BBQ. Jest sędzią międzynarodowym Grill & BBQ (klasa CBJ) – kurs Kansas City Barbeque Society oraz trenerem Reprezentacji Polskiego Stowarzyszenia Grill i BBQ podczas Międzynarodowych Mistrzostw Świata Jack Daniels Invitation (Lynchburg Tennessy USA 2016-2019). Organizator pierwszych Otwartych Mistrzostw Polski KCBS (Kansas City Barbeque Society w roku 2019).

Założyciel Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ – Vice Prezes Zarządu, założyciel i Manager Grupy Kulinarnej Polish Barbecue Team, założyciel i Manager Zespołu Kulinarnego BBQ Fire Horns.

Doświadczenie zawodowe:

2012 – obecnie Akademia Kulinarna Mariusz Nowicki – właściciel

Pokazy kulinarne podczas Targów spożywczych i gastronomicznych: Warsaw Gastro Show, Euro Gastro, World Hotel, Centralne Targi Rolnicze – Prowadzenie kursów i szkoleń kulinarnych w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Warszawie.

– Szkolenia Kulinarne w Restauracjach i Hotelach w Polsce

– Szkolenia Kulinarne w Szkołach Gastronomicznych

– Nauczyciel-specjalista Procesów Technologicznych w Niepublicznym Technikum Gastronomicznym w Warszawie

– Pokazy kulinarne z kuchni świata w ambasadach Polskich (Budapeszt, Kiszyniów)

– Pokazy kulinarne o tematyce grill & barbecue

2007 – 2012 Akcent Catering sp. z o.o. – Prezes Zarządu

– Zarządzanie firmą cateringową pod względem kompleksowej organizacji przyjęć bankietowych typu VIP

– obsługa gastronomiczna Restauracji Polskiej podczas EXPO 2008 w Saragossie (Hiszpania)

– obsługa kateringowa w Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej

– obsługa kateringowa ambasady RP w Pradze, Budapeszcie, Kiszyniowie. Cykle uroczystych obiadów dla Ambasadorów Unii Europejskiej

– pokazy kulinarne „Live cooking” na Targach spożywczych w Moskwie, Petersburgu, Paryżu

– obsługa kateringowa Rezydencji Prymasa Polski w Wilanowie

– pokazy kulinarne w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości dla Makro Cash&Carry

2005 – 2007 Hotel Mościcki w Spale – Executive Chef

Kompleksowe otwarcie hotelu pod względem przygotowania gastronomii. Wprowadzanie standardów kulinarnych, organizacja i nadzór pracy kuchni i obsługi kelnerskiej. Wprowadzanie menu i kontrola wydawanych potraw.

2000 – 2007 Executive Chef – „Qult Club” – Warszawa „Tygmont” – Warszawa

Wprowadzanie standardów kulinarnych, organizacja i nadzór pracy kuchni oraz obsługi. Organizacja przyjęć i bankietów. Wprowadzanie nowego menu.

2017 – obecnie Polskie Stowarzyszenie Grilla i Bbq – Viceprezes Zarządu

– Założyciel Stowarzyszenia i współorganizator imprez krajowych promujących polskie mięso z hasłami: „Grill Natury Smak” – Mistrzostwa Polski w grillowaniu Julinek 2019 „Wołowy Grill Natury Smak” – Mistrzostwa Polski w przyrządzaniu steka Nieporęt 2020

– 2019 – Międzynarodowy sędzia Gril&bbq (klasa CBJ) – federacja Kansas City Barbeque Society

– 2016-2019 – trener Reprezentacji podczas Mistrzostw Świata Jack Daniels Invitation (Tennessy USA)

– 2019 – Organizator Otwartych Mistrzostw Polski KCBS Członek Reprezentacji Mistrzostw Świata w Dallas

– 2018 – Mistrzostwa Świata WBQA w Irlandii

– 2018 – Międzynarodowy Mistrz Litwy BBQ,

– 2017 – Mistrzostwa Europy WBQA w Szwecji

– 2016 – Vice Mistrz Polski, medale w kategoriach: żeberka, kurczak, wołowina

– 2015 – Międzynarodowy Mistrz Litwy BBQ, złoty medal w kategorii „brisket”

Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.

Wydarzenie będzie miało miejsce 21-24 kwietnia 2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****

Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych.

Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.

W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu.

Pałac Mortęgi Pałac Mortęgi, sala restauracyjna

Robert Kocjan
Polecamy

Powiązane Artykuły