Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i jednocześnie wiceprezes zarządu. Kucharz z niemal 37-letnim doświadczeniem. Karierę w branży HoReCa rozpoczął pracując w restauracjach na terenie Trójmiasta oraz nadmorskich kurortów takich jak Jurata, Jastrzębia Góra czy Świnoujście, gdzie szlifował swoje umiejętności piastując stanowiska od młodszego kucharza do szefa kuchni, a również wdrożeniowca, szefa gastronomii, managera gastronomii obiektów hotelowych oraz managera i doradcy kulinarnego takich firm jak Stöver, Polska Gastronomia czy Cadbury Wedel.
W czasie swojej wieloletniej kariery był odpowiedzialny za rozruch wielu nadmorskich restauracji i punktów gastronomicznych, a także hoteli, rozpoczynając od ich planowania, wyposażania poprzez przygotowanie menu i szkolenie personelu.
W 2007 powołał Carving Team Poland – Polską Grupę Carvingową. Rozpromował tym samym Carving czyli dalekowschodnią sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach na terenie naszego kraju. W ramach tej aktywności prowadził pokazy, szkolenia i kursy oraz tworzył i organizował konkursy oraz mistrzostwa regionalne i Polski. Za tę działalność został wielokrotnie odznaczany i honorowany. Również osobiście zdobył wiele tytułów w tej dziedzinie.
Ponadto Krzysztof Wierzba chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, sprawując opiekę merytoryczną oraz prowadząc konsultacje kulinarne przy okazji wielu wydarzeń kulturalnych. Od 2012 r. pełni m.in. nadzór nad gastronomią w Strefie Prestige oraz Prestige+ na PGE Arena-Gdańsk. Jest aktywnym wykładowcą w ramach projektów edukacyjnych i prowadzi liczne zajęcia zawodowe w szkołach gastronomicznych w Gdańsku, Gdyni, Somoninie, Słupsku, Ostródzie, Bytowie, Chojnicach, Świnoujściu i Wejherowie. Poza przynależnością do Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej jest również członkiem stowarzyszeń gastronomicznych takich jak Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Carving Team Poland – obecnie jako Honorowy Prezes CTP, był również założycielem i przez wiele lat członkiem zarządu Euro Toques Polska.
Krzysztof Wierzba, jest również autorem cyklu felietonów o tematyce gastronomicznej, ukazujących się cyklicznie w prasie branżowej i mediach internetowych. Wspólnie z Zachodniopomorską TV stworzył i nagrał kilkadziesiąt odcinków programu kulinarnego dla amatorów gotowania.
Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.
Wydarzenie będzie miało miejsce 21-24 kwietnia 2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****
Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych.
Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.
W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu.