Mistrzowie Kuchni: Jean Bos

Jean Bos – Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, prekursor Kuchni Molekularnej w Polsce, ma 63 lata, pochodzi z Belgii z miasta Diepenbeek. W zawodzie kucharz pracuje od 45 lat. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Antwerpen w Belgii.

W latach 1974-87 pracowałem w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli gdzie najczęściej na stołach królowała jagnięcina oraz świeże ryby. Ponadto często towarzyszyłem królewskiej parze podczas oficjalnych wizyt, gdzie musiałem prezentować swoje umiejętności kulinarne, a było ich ponad 260.
W latach 1975-1987r przez trzy miesiące w ciągu roku pracowałem w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie gdzie w ekstremalnych warunkach musiałem przygotowywać uroczyste kolacje dla Prezydentów różnych państw.
Pod koniec lat 80 pracowałem u boku najbardziej znanej osoby z świata kulinarnego, Paul Bocuse który wytłumaczył i pokazał na czym tak naprawdę polega sztuka kulinarna.
W latach 90 byłem szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce, który posiadał w tym czasie 2 gwiazdki w przewodniku Michelin. W tym czasie specjalizowałem się w przygotowywaniu potraw z owoców morza i różnego rodzaju ryb.
W marcu 2002 r. przez blisko pół roku byłem szefem kuchni w Hotelu Haffner w Sopocie, gdzie poznałem polską kuchnię staropolską. W 2002 r. w Mistrzostwach Polski w potrawach z dziczyzny, grzybów i owoców leśnych zdobyłem drugie miejsce. W tym konkursie zaprezentowałem potrawę o nazwie “Pieprz zająca w kurtce z sarniny z sosem z niebieskich jagód w najwspanialszej dekoracji jesiennej”.
We wrześniu 2003 r. poznałem Włodzimierza Janowicza który zaproponował mi posadę dyrektora d/s gastronomii w Pałacu Wiejce koło Skwierzyny. Tu pracowałem nad otwarciem pałacowej kuchni. W Pałacu Wiejce organizowałem szkolenia z różnych dziedzin sztuki kulinarnej, przekazując uczestnikom szkoleń swoje wieloletnie doświadczenie.
W lutym 2006 pojechałem do Hotelu Farmona i tam pracowałem do sierpnia 2007. W międzyczasie, w czerwcu 2007 otworzyłem Akademię Kuchni Molekularnej.
2006r. Otrzymałem Dyplom oraz medal „Najlepszy Kucharz Świata”.


2006r. Gotowałem dla finalistek Miss Świata w Polsce.
2008r. Zdobyłem Oskara Kulinarnego 2008 w kategorii Osobowość Kulinarna w Polsce.
W lutym 2008 otworzyłem pierwszą Restaurację Kuchni Molekularnej w Polsce – „Dolce Vita” Bydgoszcz.
2008r. Otrzymałem Wyróżnienie za aktywny przekaz sztuki kulinarnej Regionów Europy podczas Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów 2008.
2008r. Nadano mi tytuł Honorowego Ambasadora Hrabstwa Kłodzkiego przez Wolnych Obywateli Hrabstwa Kłodzkiego.
2008r. Zostałem ustanowiony Honorowym Patronem Kapituły Kłodzkiego Klubu Kulinarnego podczas I Kulinarnego Festiwalu Kłodzkiego Pstrąga.
W lipcu 2008r. objąłem Honorowym Patronatem Targi Hotel-Gastro Meeting 2008.
Czerwiec 2008r. Zostałem ogłoszony trenerem polskiej reprezentacji wojskowej na Olimpiadę Kulinarną IKA 2008 w Erfurcie z ramienia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, gdzie zdobyłem dwa brązowe medale.
Wrzesień 2008r. Byłem trenerem reprezentacji polskiej, Miłośników Dobrego Smaku, na Mistrzostwach Świata BBQ w Belgii.
Marzec 2012 r. Zostałem Honorowym Członkiem europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Deutschland.
Czerwiec 2013r. Zostałem trenerem polskiej drużyny „Team Polska Gastronomia” na Internationaler Leipziger Preis der Köche- GASTE 2013, Olimpiadę Kulinarną podczas Targów Lipskich w Niemczech.

2013r. Otrzymałem wyróżnienie: Oficer Orderu Leopolda II, od Jego Królewskiej Mości Króla Belgii Alberta II, za całokształt twórczości kulinarnej jako obywatel Belgii, ale zwłaszcza za moją działalność w Polsce.

2015r. Zostałem prezesem Aregala Polska, światowego stowarzyszenia kucharzy.

2015r. Wydałem pierwszą w Polsce książkę o kuchni molekularnej „Kuchnia Molekularna Podstawowe techniki i przepisy”.

2017r. Zostałem nagrodzony przez Poradnik Restauratora, bardzo prestiżowym wyróżnieniem – Platinum Hermes 2017 w Polsce.

2017r. Zostałem wybrany na Ambasadora Euro-Toques International, europejskiego stowarzyszenia kucharzy.

2018 r. Wyróżniony w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie za wybitne zasługi w dziedzinie kulinarnej.

2019 r. Nagroda „Złoty Widelec” VIII edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”

2019 r. NAJLEPSZY SZEF KUCHNI W POLSCE W 2019 Jean Bos – szef kuchni restauracji w Hotel AGIT Congress & SPA…

Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.

Wydarzenie będzie miało miejsce 21-24 kwietnia 2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****

Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych.

Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.

W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu.

Pałac Mortęgi Pałac Mortęgi, sala restauracyjna

 

Michal Karas

Autor

Michal Karas

Polecamy

Powiązane Artykuły