Kurkuma, jabłka i winogrona pomogą w hamowaniu raka prostaty?

Niektóre naturalne związki zawarte m.in. w kurkumie, skórce jabłek i czerwonych winogron mogą zahamować rozwój raka gruczołu krokowego poprzez „głodówkę” – informują naukowcy z Uniwersytetu Teksasu w Austin. Ich wnioski publikuje pismo „Precision Oncology”

Rak gruczołu krokowego jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn w Stanach Zjednoczonych i Europie, w Polsce jest jeszcze na drugim miejscu (za rakiem płuc).

– Analizując bazę związków naturalnych, zaobserwowaliśmy kombinacje składników, które skuteczniej wpływają na hamowanie rozwoju nowotworu niż dostępne leki. Dzięki nim udało nam się w sposób nietoksyczny zatrzymać rozwój guzów u myszy – mówi autor badań dr Stefano Tiziani.

Działanie 142 naturalnych związków (samodzielnie i w połączeniu z innymi) przetestowano na tkankach myszy i ludzi w warunkach laboratoryjnych, a następnie wyłoniono te najbardziej obiecujące i przetestowano je na myszach, stanowiących model raka prostaty. W czołówce znalazły się kwas ursolowy (zawarty m.in. w skórce jabłka i rozmarynie), kurkumina i resweratrol (występujący m.in. w skórce czerwonych winogron).

Połączenie kwasu ursolowego z kurkuminą lub resweratrolem hamowało konsumpcję glutaminy przez komórki nowotworowe. Pozbawione tego paliwa guzy rozwijały się znacznie wolniej.

– Te składniki mają potencjalne właściwości przeciwnowotworowe i mamy do nich łatwy dostęp. Należy jedynie zwiększyć ich koncentrację do poziomu przekraczającego ten, który spożywamy w pożywieniu – dodaje dr Tiziani.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Michal Karas

Autor

Michal Karas

Polecamy

Powiązane Artykuły