Popularny szef kuchni Gordon Ramsay podróżuje w swojej nowoczesnej mobilnej kuchni o znaczącej nazwie „Hell on Wheels” (z ang. piekło na kółkach) po Stanach Zjednoczonych w poszukiwaniu zaniedbanych restauracji, które wymagają renowacji i odświeżenia listy dań, a czasami prawdziwych rewolucji. W dzisiejszym świecie, napędzanym mediami społecznościowymi, każdy użytkownik może być krytykiem kulinarnym, od którego opinii zależy przyszłość restauracji. Gordon próbuje przywrócić czasy świetności upadającym knajpom, które nie cieszą się najlepszą opinią – ma na to jednak tylko 24 godziny. Ile jest w stanie zrobić w tak krótkim czasie?
Chcąc zobaczyć, gdzie właściciele i personel popełniają błędy, Gordon najpierw odwiedza restaurację incognito, aby przekonać się na własne oczy, jak wygląda obsługa i jakość serwowanych dań. Następnie przychodzi czas na 24 godziny w piekle! Zegar zaczyna odmierzać czas, podczas gdy Gordon Ramsay i jego zespół przekształcają restaurację, dokonując spektakularnych zmian w wystroju wnętrza, menu, standardzie obsługi a nawet podejściu do biznesu jego właścicieli. Po tej jednej dobie wytężonej pracy odnowiona restauracja ponownie otwiera się dla klientów.
W tej serii Gordon Ramsey podróżuje do Congers w stanie Nowy Jork, aby przywrócić czasy świetności rodzinnemu włoskiemu bistro Bella Gianna’s, Nowego Orleanu w Luizjanie, aby uratować przed ruiną restaurację The Old Coffee Pot, która od stu lat serwuje śniadania w sercu Dzielnicy Francuskiej, a także do Los Angeles, aby odnowić autentyczną karaibską restaurację The Brownstone Bistro oraz meksykańską La Serenatę. Odwiedzi też Wichita w stanie Kansas, aby pomóc Fetch Bistro – pierwszej przyjaznej psom restauracji w całym stanie, kultową knajpę Sherman’s w Greenville w stanie Mississippi oraz irlandzki pub Patrick Molloy’s w Hermosa Beach w Kalifornii, w którym jedyną rzeczą gorszą od paskudnego jedzenia są sami właściciele. Ostatnim wyzwaniem Gordona będzie specjalizująca się w BBQ i owocach morza restauracja Sandra Dee’s w Sacramento w Kalifornii, w której brak profesjonalizmu właścicielki i jej córki wręcz odbiera apetyt.
KIM JEST GORDON RAMSAY?
Gordon Ramsay, z pochodzenia Szkot, wychowywał się w Stratford-upon-Avon w Anglii. Nauki kulinarne pobierał u czołowych szefów kuchni, takich jak Albert Roux i Marco Pierre White w Londynie oraz Guy Savoy i Joël Robuchon we Francji. W 1993 roku Gordon Ramsay został szefem kuchni w restauracji Aubergine w Londynie, która pod jego kierunkiem w ciągu zaledwie trzech lat otrzymała dwie gwiazdki Michelin. W 1998 roku, w wieku 31 lat, Ramsay założył pierwszą restaurację pod swoim nazwiskiem, która szybko otrzymała najbardziej prestiżowe wyróżnienie kulinarne – trzy gwiazdki Michelin. Do dzisiaj restauracja ta jest najdłużej działającą restauracją w Londynie, która utrzymała takie wyróżnienie, a Ramsay jest jednym z czterech szefów kuchni w całej Wielkiej Brytanii, którzy posiadają trzy gwiazdki. Od tego czasu Gordon Ramsay otworzył wiele restauracji w miastach na całym świecie, w tym m.in. w Doha, Las Vegas, Nowym Jorku, Hong Kongu, Singapurze i Dubaju, a także kilka restauracji na terenie Wielkiej Brytanii.
Gordon Ramsay produkuje znane na całym świecie kulinarne programy telewizyjne, w tym m.in. MasterChef, MasterChef Junior, Hell’s Kitchen i Kitchen Nightmares. Za swoją pracę nad MasterChef Junior otrzymał nominację do nagrody Emmy 2017 w kategorii „Outstanding Host for a Reality or Reality/Competition Program”.
PREMIERA: 13 MARCA O GODZ. 22:00 NA BBC LIFESTYLE