Było już Trójmiasto, Poznań i Kraków. Najwyższy czas odwiedzić Ostródę i tam spotkać się z tymi, którzy interesują się zdrowym stylem życia, dietą oraz aktywnością fizyczną i chcą podnosić swoją wiedzę w tym zakresie! FIT Akademia dotrze tam w najbliższy weekend
W związku z ogromnym zainteresowaniem szeroko rozumianymi tematami „fitnessowymi”, Jacek Bilczyński objeżdża Polskę, aby szerzyć wiedzę z zakresu żywienia i aktywności. Ciekawostką jest, że to tak naprawdę jedna z niewielu okazji, kiedy jego fani będą mogli poznać i posłuchać go osobiście, gdyż obowiązki redaktora naczelnego FIT Magazynu i najpopularniejszego merytorycznego promotora zdrowego stylu życia sprawiają, że nie pracuje indywidualnie z pojedynczymi osobami.
Jak co roku, tak i tym razem cykl 2-dniowych szkoleń i seminariów dedykowanych trenerom, dietetykom i pasjonatom dbającym o żywienie i sylwetkę. – W tym roku czeka na Was pond 10 godzin wykładów z zakresu zdrowego żywienia i aktywności, starałem się, by tematy z poprzednich edycji się nie powtarzały, poza tym, zarówno dieta jak i ćwiczenia wymagają ciągłego doskonalenia się, śledzenia światowych trendów i badań, mam więc nadzieję, że każdy, kto pojawi się na szkoleniu, będzie z niego zadowolony – mówi Jacek Bilczyński.
Spotkania odbyły się już w Trójmieście, Poznaniu i Krakowie, ale ciągle jest jeszcze szansa, aby trafić do FIT Akademii, w jednym z innych miast, do których przyjedzie Jacek Bilczyński. Poniżej przedstawiamy terminy nadchodzących spotkań.
MIASTA I TERMINY FIT AKADEMII 2016:
– Ostróda – 17 i 18 września
– Warszawa – 24 i 25 września
– Szczecin – 1 i 2 października
– Bydgoszcz – 8 – 9 października
– Łódź – 15 – 16 października
– Katowice – 22 – 23 października
– Wrocław – 5 – 6 listopada
Szczegółowy plan FIT Akademii oraz zasady uczestnictwa w niej znaleźć można na stronie: www.fitakademia.com.pl.
Partnerami FIT Akademii są następujące marki:
FIRMA KOMPLET Polska
Oficjalnym patronem Akademii jest FIT Magazyn.
HARMONOGRAM FIT AKADEMII 2016
DZIEŃ I – sobota – żywienie
– Wywiad – wstęp do planowania żywienia
– Kaloria w teorii i praktyce
– wartość energetyczna jadłospisu
– liczba posiłków
– Białka
– Aminogram
– Przyswajalność
– Czas uwalniania
– Węglowodany
– Podział i charakterystyka węglowodanów przyswajalnych
– Rola i klasyfikacja węglowodanów nieprzyswajalnych (błonnika)
– Tłuszcze
– Cholesterol
– Kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
– Miejsce w diecie
– Witaminy, minerały i antyoksydanty
– Związki naturalne vs. syntetyczne
– Rola antyoksydantów, korzyści i zagrożenia
– Płyny
– Woda
– Napoje
– Substancje słodzące i ich wpływ na organizm
– Inne składowe diety
– Przyprawy
– Probiotyki i mikroflora jelitowa
– Wybrane substancje antyodżywcze
– Równowaga kwasowo-zasadowa
– Zakwaszenie mit czy realne zagrożenie?
– Piramida żywieniowa w praktyce
– Wybrane modele diet z krótką charakterystyką
– Wegetarianizm/Weganizm
– CBL
– IF
– IIFYM
– Cheat meal – planowanie i rola w diecie
– Rytm dobowy i krótka patofizjologia wybranych problemów metabolicznych
– Dobowe wydzielanie hormonów
– Kortyzol – wróg czy przyjaciel?
– Insulina i wstęp do insulinooporności
– Grelina, leptyna i wstęp do leptynooporności
– Krótki zarys problemów hormonalnych u kobiet indukowanych żywieniem
– Dieta w teorii i praktyce – zagrożenia wynikające z niewłaściwego i zbyt radykalnego podejścia do kwestii żywieniowych
DZIEŃ II – niedziela – aktywność
– Wywiad – wstęp do planowania aktywności
– Podział wysiłków fizycznych
– Różnice w podejściu treningowym – kobiety vs mężczyźni
– Rozgrzewka
– praktyczne elementy treningu siłowego niskiego poziomu z elementami mobilności oraz dynamicznego stretchingu jako przygotowanie do właściwej aktywności
– Częste błędy podczas planowania treningu siłowego
– Niebezpieczne ćwiczenia i urazy
– Niewłaściwy dobór metod treningowych
– Najlepsze ćwiczenia na:
– klatkę piersiową, plecy, nogi, pośladki, ramiona – porównanie wyników EMG
– EMG vs holistyczne podejście
– wielostawowe złożone ćwiczenia – omówienie istotnych faktów
– Kompleksowe planowanie treningu siłowego w okresie budowy masy mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej – zmiany podstawowych składowych treningowych na przykładzie jednego planu wysiłkowego
– Priorytety treningowe w praktyce
– Klatka piersiowa – męski punkt widzenia
– Pośladki – kobiecy punkt widzenia
– Mięśnie brzucha
– Rola
– Wygląd a faktyczna funkcja
– Właściwe metody treningowe
– DOMS a zakwasy
– Częste pytania dotyczące treningu siłowego– Uchwyt
– Rola obciążenia treningowego
– Butt wink
– Odmiany popularnych ćwiczeń
– Problemy techniczne
– Treningowe akcesoria – potrzebne czy nie?
– Pas treningowy
– Paski i haki
– Pulsometr
– Obuwie
– Roller
– Platformy wibracyjne i elektrostymulacja
– Metabolizm wysiłkowy w kontekście wysiłków interwałowych i aerobowych
– Rola EPOC
– Plusy i minusy form interwałowych oraz aerobowych
– Planowanie w kontekście spalania tkanki tłuszczowej
– Możliwości i ograniczenia treningu w warunkach domowych
– Ważne elementy dodatkowe
– Pierścień rotatorów
– PiR
– Aktywność w teorii i praktyce – zagrożenia wynikające z niewłaściwego i zbyt radykalnego podejścia do kwestii treningowych
Podsumowanie całego seminarium – Dieta i trening w jako element zdroworozsądkowego podejścia do stylu życia.